Мъже, дайте 20 лева за тест на простатата вместо 1000 евро за колата

Един от водещите уролози в Европа, българинът д-р Орлин Савов, който живее и работи в Германия, направи миналата седмица в Пловдив демонстрация на модерна лазерна операция на увеличена простата. Той бе поканен от медицинския   директор на Юнайтед Медикъл Груп д-р Динко Младенов. Интервенцията, направена в болница “Юнайтед Медикъл” (бивша Медикус Алфа), бе наблюдавана от десетки уролози. За разлика от стандартните големи операции, които продължават 5-6 часа, при тази простатата бе коригирана за 40 минути. Нямаше никакво кървене, докато обикновените протичат с голяма кръвозагуба.
Д-р Савов има 19-годишен опит на специалист-уролог и хирург. 51 процента от работата в неговата клиника в Нюрнберг “Urology 24” е свързана с простатата. Увеличението на жлезата се среща в 30-40 процента от мъжете между 50-60-годишна възраст и 75-90 на сто при над 60-годишните. Първият стадий на заболяването започва незабелязано, с често и затруднено уриниране. При втория мускулната сила на пикочния мехур намалява и той започва да се разтяга. Това води до непълно изпразване и задръжка на урина. И в третия страданията стигат предела си. Позивите за ходене по малка нужда са постоянни, а течността се отделя на капки. Апетитът намалява, появява се сухота в устата, запек, отпадналост. Мехурът вече може да задържа до 2 литра течност.

 

- Д-р Савов, един от първите симптоми за заболяване на простатата е честото уриниране. Обяснете какво означава това?

- Нормално се ходи по малка нужда 6-8 пъти на ден и един път през нощта за мъже или жени, които консумират 2-3 литра вода. Ако уринирането е над 10 пъти и нощем ­ над 2, при един човек над 40 години, трябва да се обърне към лекар. Правят се изследвания на урината ­ за хемоглобин или частички кръв, ехограф на пикочния мехур и бъбреците. Това е елементарно.

- Заболяването на простатата влияе ли на ерекцията?

- Не само на ерекцията, а на потенцията като цяло. В САЩ са наблюдавани над 8000 мъже 4 години. В повече от 30 процента от случаите има нарушаване на сексуалната функционалната на мъжа, което води и да социални проблеми с партньорката.

- Защо проблемите с простатата започват при възрастните мъже? Има ли връзка с хормоните?

- Има, да. Нашето нормално физиологично развитие, на мъжете, е такова, че се получава дисонанс в хормоналния статус. Той води до едно бавно, но сигурно уголемяване на простатата, макар пътищата, по които става това, още да не са напълно доказани. Всеки мъж над 60 години страда по някакъв начин. Дали става често до тоалетната през нощта, дали силата на урината му е много слаба... Но така или иначе започва лека-полека да се влошава неговото качество на живот. Има мъже, които знаят всяка тоалетна в своя град. Други не могат да карат кола, без да спират на половин час. Други не могат да изгледат едно представление в театъра или операта, без да отидат 3-4 пъти WC.

- Това обусловено от възрастта уголемяване на простатата може ли да бъде спряно?

- Разбира се. Но най-напред лекар-специалист трябва да прецени дали това увеличение е доброкачествено, или злокачествено. Затова моето послание към всички мъже над 50 е: Правете си поне веднъж на година т.нар. PSA тест в кръвта. Струва 20 лева. Може го всяко джипи или уролог. Едва след това започва лечение от специалист с медикаменти, а ако качеството на живот се е влошило много и мъжът страда, може да се помисли за операция.

- Мъжете не обичат да ходят на лекар. Освен това да се пребориш за талон, просто за да си направиш изследване, е много трудно в България. Сигурно знаете.

- Това е предизвикателство към онези, които заплащат нашето здраве. Защото всеки плаща от заплатата си осигуровки. Затова Касата тук трябва да направи  ­ както в Нюрнберг, ден на мъжкото здраве веднъж в годината. Посещават го 4000 мъже и поне при 50 откриваме рак на простатата. Още веднъж ще призова: Мъже, не давайте по 1000 евро на година за колата си! Дайте 20 лева да разберете имате ли рак на простатата. Защото всеки пети страда от него. Открием ли го навреме, лекуваме го в 70-80 процента от случаите.

- Различават ли се симптомите между доброкачественото уголемяване на жлезата и рака?

- Не. И в двата случая се стига до механични проблеми, за които вече стана дума: става 3-6 пъти през нощта, има много тънка струя на урината или мъжът стои пред писоара и му трябват 2-4 минути, докато изпразни пикочния мехур. Понякога с голямо напрежение, с натиск отвън. Затова не може без тест да се разбере в ранен стадий дали е налице рак на простата.
За жалост ракът на простатата в лечим стадий в България се намира само в 46 процента от случаите. В Германия  ­  в 75 на сто. И затова българският мъж живее 30 процента по-малко, отколкото средноевропеецът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Виторио

Виторио

07.07.2013 | 09:18

Здравейте! А къде е добре да се направи преглед в Пловдив?

Отговори
0 0
Пенчо

Пенчо

21.06.2012 | 15:19

Здравейте, и аз дълго време взимах хапчеа, и Урогут, в това число. Докато в един прекрасен ден просто не можех да отида до тоалетната. Така че, ако имате проблем с простатата, лекарствата само ще забавят развитието му, но няма да го премахнат! Аз самият се подложих миналата година на операция и съм добре вече. Все още съм активен и работя, така че съм доволен, че всичко мина бързо и лесно, без катетър и стоене в болница. Благодарен съм на уролозите на Хил клиник, че ме отърваха.

Отговори
0 0
Илия Добрев

Илия Добрев

27.01.2012 | 15:35

Здравейте, Петър. Аз съм на 54 и също ползвам Урогут. Наистина се разреждат честотата на позивите. Моя лекар дори ме посъветва да го приемам и по-продължително, без да се притеснявам за странични ефекти.

Отговори
0 0
Крум

Крум

03.11.2011 | 16:34

Тва честото ходене до тоалетната голям досада. Особено пък вечер да скачаш до тоалетната точно в найсладкия сън... Също използвам Урогута. И други съм ползвал, но това ме спечели, че може да се приема продължително. И си дава добри резултати. Имам периоди в които през ноща въобще не се будя.

Отговори
0 0
Petar

Petar

23.07.2011 | 21:31

Zdraveite! 6Te mi kajete li na kakva vazrast ste?

Отговори
0 0
Иван

Иван

31.05.2011 | 08:20

Аз съм много доволен от едно лекарство за простата - казва се Урогут! От както го пия не се сещам за простата, само ей така като видя някоя статия и от мъжка солидарност да кажа на колегите какво да пият.Да знаете Урогура много помага.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?