Една от причините за нарушаване на половата функция при мъжете е нелекуваният навреме простатит, алармират медиците. Затова те непрекъснато повтарят, че с него шега не бива.
Рано или късно страдащият от хроничен простатит мъж започва да се оплаква от проблеми с потентността. Дотам се стига, защото във възпалителния процес на простатната жлеза се въвличат и нервите, отговарящи за еректилната функция.

Ако доскоро простатитът се смяташе за болест на възрастните, в днешно време негови жертви стават и млади мъже. И неслучайно много писма, които пристигат в редакцията на “Доктор”, съдържат въпроси за това заболяване. С помощта на нашите консултанти уролози ще се опитаме да отговорим на тях.

Основната причина за развитие на простатита са пикочните и половите инфекции,

въпреки че самото попадане на инфекцията в простатата все още не предизвиква заболяването. За това допринасят и много други фактори. Ето кои са те:

- общо преохлаждане;
- често получаване на запек;
- седяща работа;
- продължително полово въздържание или точно обратното - прекалена полова активност;
- заседнал начин на живот;
- венерически и урологични заболявания - гонорея и уретрит.

Всички тези фактори водят до влошаване кръвоснабдяването на органите от малкия таз. Така се провокират застойни процеси, а това помага за развитието на възпалителния процес.

В някои случаи простатитът може да се развие внезапно, като остро възпалително заболяване с всички съпътстващи симптоми. Най-напред мъжът буквално се “облива” в горещина, получава треска, както и остри болки в слабините и в областта на задния проход. Това се съпровожда с болезнено и учестено уриниране.

Но най-често простатитът е хронично заболяване. Мъжът не изпитва кой знае какви болки, но се чувства много дискомфортно. При хроничния простатит симптомите са по-слабо изразени. По принцип той протича вълнообразно. Т.е. периодичните обостряния понякога се сменят с ремисии - по-дълги или по-кратки. През това време болестта по никакъв начин не се проявява. Заради това много мъже предпочитат да си стоят у дома, вместо да се обърнат към специалист. Това е много погрешно, защото при всяко следващо обостряне възпалителният процес се разпространява все повече и повече.

УСЛОЖНЕНИЯТА СА СЕРИОЗНИ И ЧЕСТО ВОДЯТ ДО БЕЗПЛОДИЕ

Ако възпалителният процес започне да се разпространява по пикочната система, се развива от цистити и пиелонефрит. Чести усложнения на простатита са вазикулитът и епидидимитът - възпаления на тестисите и придатъците. В крайна сметка това може да доведе до безплодие, което се лекува много сложно и дълго.

Хроничният простатит се отразява негативно и на общото състояние на мъжете, както и на тяхното самочувствие. Прави ги раздразнителни, недоволни и притеснени. Често мъжът години наред ходи по доктори с оплаквания за болки в кръста и в сърцето, за повишена умора. И понякога лекарите поставят най-различни диагнози - радикулит, вегетосъдова дистония, невроза.

А в крайна сметка нарушенията се крият на съвсем друго място

Урологът лесно диагностицира простатита, независимо дали е остър или хроничен. След разговор и общ преглед специалистът извършва ректално изследване на простатната жлеза. След това назначава ултразвуково изследване и анализ на секрета от простатата. И това е достатъчно да се уточни диагнозата.

Лечението на простатита е трудна задача. В напреднал стадий невинаги е възможно мъжът да бъде излекуван напълно. Могат само да се отстранят симптомите и да се стигне до устойчива продължителна ремисия. Съвременната медицина е в състояние да направи това. Но от самия пациент зависи продължителността на този период в ремисия. Ако той спазва всички препоръки на лекаря, не е изключено

неприятните симптоми да изчезнат завинаги

Стандартната схема на лечение включва в себе си антибактериална терапия, физиотерапия, лечение с имунни препарати, масаж на простатната жлеза.

Един от най-ефикасните методи за лечение на простатита в днешно време е хипертермията - въздействие с топло върху тъканите на простатната жлеза. Тази процедура позволява в 99 на сто от случаите да се стигне до продължителна ремисия, както и да се премахнат симптомите за дълго време.

Как да избегнем простатита

Променете начина си на живот. От това зависят лечението и профилактиката. Ако не се съобразите с предразполагащите фактори, ако не промените отношението си към тях, болестта рано или късно ще се върне.

Заемете се със спорт, разхождайте се всеки ден, създайте си правилен режим на сън и бодърстване. Хранете се пълноценно. Не стойте дълго време на студено. Водете нормален полов живот.

Всичко това ще превърне болестта в неприятен спомен за вас

Хранете се пълноценно, но не излишно, защото след ядене произтича прилив на кръв към храносмилателните органи и се получава застой в малкия таз. Затова може да се каже, че наднорменото тегло е един от факторите, които провокират възникването на простатита. Не стойте дълго време на студено, обличайте се подходящо според сезона, не сядайте на студени камъни и бордюри.

Ако работата ви е седяща, намирайте възможност да ставате, за да се разтъпчете.

Специалистите на “доктор” съветват:

Простатата твърдо реагира на това с какво се храни мъжът и какво пие.

Съществуват продукти, които влияят благотворно на здравето на простатата, но има и такива, които са в състояние да провокират болестта.

Простатата “не обича” твърдия алкохол, бирата, цигарите, газираните напитки, а също и мазната и лютивата храна.

Много полезни обаче за нея са продуктите, богати на витамин Е, цинк и други микроелементи. Те играят много важна роля в работата на половите жлези. Затова наблягайте на:

- тиквени семки и орехи;
- грах и фасул;
- моркови, спанак, броколи и домати;
- овесена каша, ориз, каша от елда;
- морски продукти и зехтин.


Знаете ли, че...

Сексът удължава живота и предпазва от опасни болести

Редовният секс гарантира дълъг живот. Тайвански учени изяснили, че правенето на любов поне един път в седмицата може да се превърне в един от факторите за увеличаване продължителността на живота при мъжете до 80 години. Изследването показало, че “креватнити упражнения” намаляват наполовина рискът от смърт от инсулт, с 40 процента спада рискът от диабет и с 30 процента - от сърдечен пристъп.

“Нашите резултати показват, че заниманията със секс оказват защитно действие”, казва д-р Хуанг-Канг Чен. Сравнителен анализ показал, че самотните мъже често умират по-рано от връстниците си. Ако мъжът остане без жена или любовница на 65-годишна възраст, вероятността да не доживее 80 години се увеличава със 70 на сто. Причина за това е нивото на тестостерона, което оказва влияние на целия организъм. Колкото по-ниски са показателите на този хормон в мъжкия организъм, толкова по-висока е вероятността от смърт.

По отношение на жените нещата не са така прости. Група немски учени установили, че редовният секс не влияе по най-добрия начин на продължителността на живота при жените. Той предизвиква хормонални изменения, а това по-скоро е неблагоприятно. Докато при мъжете редовният секс е само от полза. Съгласно данни от учените, неомъжените жени, които никога не са съжителствали с партньор, имат по-добро психично здраве, а мъжете ергени се чувствали по-добре с жена до себе си.