IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фибрите забавят прогресията на рака на простатата

15 януари 2013 11 40

Една порция мюсли на ден ще ви пази от това коварно заболяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Диетата на базата на храни, богати на фибри, може да забави развитието на рака на простатата и да спре нарастването на тумора. Поне това са данните от ново изследване на учените от Университета на Колорадо.

Те са открили, че пълнозърнестите, растителни храни могат да имат потенциал върху контрола на прогресията на това заболяване, ако то се хване в ранен стадий.

Учените се опитвали дълго време да установят защо хората в западните култури страдат по-често от по-напредналите стадии на този вид рак, в сравнение с азиатските народи, които основно се хранят с растителни храни.

Оказало се, че тайната е точно в консумацията на храни с високо съдържание на фибри. Една купичка овесена каша на ден може да помогне за забавяне на прогресията на рака на простатата, а причината е, че химическия състав в тази храна забавя притока на кръв към тумора.

Полезни в този смисъл са растителните храните с люспи, пшеничените трици, мюсли, овесени трици и ядки, пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, боб, леща и грах, пресни и сушени плодове, зеленчуци (особено, ако не са обелени), ядки и семена.

Химическият състав на всички тези храни възпрепятства създаването на нови кръвоносни съдове, които снабдяват с енергия тумора, а без тях той не може да расте.

Мъжете, които консумират най-малко 28 порции зеленчуци на седмица са с доста намален риск да развият рак на простатата в сравнение с тези, които ядат по-малко от 14 порции зеленчуци на седмица.

Има известни доказателства, че особено кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и китайско зеле помагат много в борбата с този вид рак.

Това, ново изследване е публикувано в списание за превенция на раковите заболявания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари