Петима знаменити мъже, които се пребориха с рака на простатата

Заболяването е лечимо, ако се хване в ранен стадий
Спонсорирано съдържание | Обновена: 10 дек 2012 10:28 | 10 дек 2012 10:20, Петя Славова
Петима знаменити мъже, които се пребориха с рака на простатата
Робърт де Ниро е от щастливците, преборили се с болестта. През 2011 г. му се ражда за шести път дете. Снимка:Hill Clinic

Ракът на простатата е вторият по честота карцином при мъжете. Всяка година много нови случаи се диагностицират и сред стотиците хиляди болни попадат някои от най-известните имена на съвремието. За щастие заболяването е лечимо, когато се открие в ранен стадий.

В момента само в САЩ има около 2 милиона мъже, преминали през лечение на простатен карцином и оцелели. Сред тях са имената на любими актьори, популярни политици и знаменити бизнесмени. Прочетете историите на петима от тях!

Робърт Де Ниро

Не, дори и рак на простатата може да се изпречи на пътя на невероятният носител на Оскар! Проактивен по отношение на своето здраве актьорът научава за болестта, когато карциномът е в начален стадий. Нещо още по удивително – след успешното си лечение Де Ниро стана баща за шести път през 2011 г!

Важно! Диагнозата рак на простатата съвсем не означава драматичен край на сексуалността и потентността.

Руди Джулиани

Знаем името му главно, защото беше кмет на Ню Йорк по време на атентата срещу кулите близнаци и целият свят стана свидетел на усилията на неговата администрация да се справи с кризата. В личен план г-н Джулиани се пребори с не по-малка криза и победи рак на простатата. Заболяването на усмихнатият политик е било генетично обусловено. Баща му е почитал от рак на простатата двадесетина години преди лекарите да открият тумор и в простатата на сина.

Важно! Ако в семейството има случай на този тип злокачествено заболяване започнете профилактиката още на 45.

Нелсън Мандела

Прочутият южноафрикански президент и носител на Нобелова награда обяви, че е диагностициран с рак на простатата, когато беше на 83 години. Лечението му осигури добра физическа форма и до днес, когато вече на 92 годишна възраст Мандела продължава да вдъхновява хиляди хора по целия свят с енергичността и силната си воля.

Важно! Ракът на простатата засяга мъжете над 50, но профилактиката трябва да се провежда ежегодно и постоянно дори при мъже над 80, за да не засегне продължителността на живота им.

Колин Пауъл

Бившият държавен секретар ген. Колин Пауъл премина през успешна операция на простатен карацином през 2003. След това превенцията на коварната болест се превръща в негова лична кауза. Често на страницата си във Фейсбук ген. Пауъл пише за важността на профилактичните прегледи.

Важно! Да окуражите вашите близки, приятели и роднини да посещават уролог веднъж годишно след като навършат 50 години може да бъде животоспасяващо за тях.

Хари Белафонте

Певец и актьор Хари Белафонте оцеля, когато през 1996 победи диагнозата рак на простатата. Той публично разказваше за преживяванията си и усложнението, което получил след операцията. За съжаление след интервенцията изпълнителят на “The Banana Boat Song” получи инконтиненция и дълго време се бори, за да възвърне способността си да не изпуска неволно урина.

Важно! Нерво-съхраняващата лапароскопска хирургия запазва континенцията и свежда до минимум риска от неволно изпускане на урина.

Какви въпроси да зададете на вашия уролог, ако диагнозата ви е рак на простатата?

Какъв е стадият на развитие на моя карцином?
Какви са рисковете, ако моя рак не се лекува веднага?
Какви възможности за лечение са подходящи за мен?
Има ли и други възможности за лечение, което се предлага от друга болница в България?
Какви са основните странични ефекти от лечението, което ми препоръчвате?
Какви са опасностите след лечението да имам проблеми с инконтиненция, еректилна дисфункция или други усложнения?
Какъв е Вашият опит с това лечение, колко операции сте извършили?
Колко чести са усложненията, получени след извършените от Вас операции?
Кога ще започне лечението ми и колко време се очаква то да продължи?
Колко ще струва лечението ми и това ли ще е окончателната сума или ще имам още допълнителни разходи, които няма да са ясни отначало?
Какъв е следоперативният възстановителен период и кога ще бъда отново рабопоспособен?

В България ракът на простатата успешно се лекува в столичната Хил клиник. Там едно от световноизвестните имена в урологията проф. Щолценбург извършва ежемесечни консултации на пациенти с простатен карцином.

Щадящият лапароскопски метод, който практикуват в Хил клиник, осигурява безкръвно премахване на простатната жлеза и семенните мехурчета. Вместо болезнени разрези на коремната стена, кръвопреливане, риск от загуба на потентност и контрол върху уринирането (неволно изпускане), мъжете, които се оперират чрез лапароскопски метод получават най-съвременната и ефективна медицинска помощ.

Профилактичен преглед на простатата можете да запишете на тел. 02 439 31 31, Хил клиник, София, бул. Ал. Пушкин, 71


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации