ИЗЛЕКУВАЙ СЕ С “ДОКТОР”
Доброкачествената хиперплазия, коментира д-р Костадин Карачоров, уролог-хирург

Не повече от 6 на сто от мъжете се подлагат на операция на простатата

Аз имам аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия). Едни уролози казват, че само операция решава този проблем, а други - че вече има препарати, способни да излекуват това заболяване без операция. В момента се лекувам с лекарства и се чувствам добре, но аденомът си е факт.
Илиян Георгиев - Лом
Доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза е състояние, което се наблюдава почти при всеки мъж, тъй като обемът на жлезата всяка година се увеличава приблизително с 1 процент, започвайки от началото на третото десетилетие. Но по едни или други причини, към 50-годишната възраст при някои мъже простатата достига много големи размери. При други се наблюдава съвсем незначително уголемяване дори към 80-годишната възраст.
Що се отнася до лечението, у нас все още е приоритетно хирургичното лечение, но в света се оперират не повече от 6 на сто от мъжете, страдащи от доброкачествена хиперплазия. Всички останали се лекуват медикаментозно. За тази цел има разработени препарати, които до голяма степен оказват симптоматично действие. Но има и такива, които при редовен прием блокират растежа и дори намаляват обема на простатната жлеза.
Доброкачествената хиперплазия на този орган е хронично заболяване, което изисква постоянен прием на лекарства. Ако човек не се притеснява от това, той може да доживее до преклонна възраст, без да има никакви проблеми с жлезата. Ако обаче тези препарати не се приемат, простатата продължава да се увеличава и рано или късно се появяват симптоми като отслабване струята на урината, болки ниско в корема, остатък на урина, пиелонефрит, прояви на бъбречна недостатъчност. Тези симптоми вече предполагат хирургична намеса.
Често страдащите чуват следното от лекарите: “Вашата жлеза още не е толкова голяма, можем да почакаме година-две и тогава да оперираме”. Не трябва да чакате жлезата да порасне.
Медикаментозното лечение може да спре прогресивния є растеж и необходимостта от операция да отпадне. Тук ще кажем, че не трябва да разчитате на биодобавки, а на препарати, регистрирани като лекарствени средства. Те могат да бъдат назначени само от уролог, а не от представител на компания, рекламиращ хранителни добавки.

Потентността при мъжете
ВИБРАЦИОННАТА БОЛЕСТ СЕ ПРОЯВЯВА С НАМАЛЕНА ЕРЕКЦИЯ
Влияе ли продължителната постоянна работа с миньорски чук на потентността? Аз работя на строеж и в последно време наистина имам проблеми с потентността. Мога ли да използвам препарати, стимулиращи ерекцията?
Красимир - Бургас
Миньорският чук предизвиква вибрации. У работещия с такъв чук след време се развива така наречената вибрационна болест. Това е професионално заболяване и една от проявите му е еректилната дисфункция. Затова трябва да избирате - или работата, или здравето.
Желателно е да се откажете от тази вредна за вас работа и да запазите онова, което ви е останало. В противен случай може да се стигне до точката на необратимост, когато патологичните изменения приемат необратим характер.
Консултирайте се с уролог и с андролог, защото съществуват много причини за намалена еректилна функция.
Може би вие попадате в някоя рискова група и работата с миньорския чук само е ускорила развитието на този патологичен процес. Едно обективно изследване ще позволи да се отговори на тези въпроси.
Що се отнася до препаратите, стимулиращи ерекцията, такива са адаптогените, които оказват пряко стимулиращо действие. Те спадат към категорията общи стимулатори.
Американската асоциация на уролозите обаче е забранила някои от тези стимуланти.
Въобще всички тези стимулиращи адаптогенни средства влияят минимално на качеството на мъжката ерекция.

Камък в бъбрека
ДИЕТАТА ПРИ ФОСФАТУРИЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
Аз страдам от бъбречнокаменна болест, имам кораловиден камък в бъбрека. Страдам и от коксартроза, силна слабост, безсъние, фосфатурия. Каква диета трябва да спазвам при фосфатурия?
Веселина Стойнева - Монтана

При фосфатурия (увеличено отделяне на фосфати с урината) в диетата трябва да преобладават продукти, повишаващи киселинността на урината. Това са месо, риба, яйца, зърнени продукти, тестени изделия. Трябва да се ограничи употребата на повечето зеленчуци, на обикновените и на горските плодове, а също така и на млечните продукти.
Освен това е необходимо да се въздържате от употребата на подправки, консервирани храни, кисели продукти и алкохолни напитки. Те провокират атака на пиелонефрит, който е неизбежен спътник на бъбречнокаменната болест. Само диетата обаче не би ви помогнала. По отношение на коксартрозата трябва да се посъветвате с ортопед, тъй като тя предполага протезиране на тазобедрените стави. Изкуствените стави помагат на болния да стане на крака, да ходи, да се движи активно. Впоследствие може да се отстрани и камъкът в бъбрека ви.
Нашият съвет е да се консултирате и с ендокринолог, защото причина за образуване на кораловидни камъни често са заболявания на паращитовидната жлеза, съпровождащи се с хиперпродукция на парахормони. Излишъкът на тези хормони води до нарушаване на фосфорно-калциевата обмяна и впоследствие - до бъбречнокаменна болест. Съвременната медицина отдавна е в състояние да реши тези проблеми.

Женските хормони
МЛЯКОТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СЕКСУАЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ
Четох някъде, че кравето мляко е вредно, защото съдържало много женски хормони, а това намалявало мъжката потентност и дори влияело на сексуалната ориентация. Аз и някои мои впечатлителни колеги сме в дълбок размисъл по този повод. Какво да правим? Да не пием мляко ли?
Николов - Стара Загора
Разбира се, че кравето мляко не влияе на сексуалната ориентация. Но то не се препоръчва на възрастни хора, защото в него липсва фермент, който разлага млечната захар - лактозата. Поради това след изпиване на чаша мляко могат да възникнат проблеми с храносмилането. Освен това млякото съдържа животински мазнини, а употреба на продукти, съдържащи животински мазнини, помага за развитието на атеросклероза. Атеросклерозата е най-честата причина за еректилна дисфункция. Нашата препоръка е млякото да бъде за децата, а за възрастните - кисело-млечните продукти, защото са обезмаслени.

Захарният диабет
НЕВРОГЕННИЯТ ПИКОЧЕН МЕХУР ПРЕДИЗВИКВА ЧЕСТО УРИНИРАНЕ
Аз имам захарен диабет и през последните години се налага много често да ходя по малка нужда през нощта - на всеки 30-40 минути. Ендокринологът казва, че причината за това не може да бъде диабетът. Не ми откриха и аденом. Какво може да е тогава?
Антон Стоянов - Казанлък

При захарен диабет често се развива усложнение, наречено невропатия, което се съпровожда с нарушаване на функциите на нервната система, в дадения случай при вас са нарушени функциите на вегетативната нервна система. Последствие от това нарушаване може да бъде развитие на неврогенен пикочен мехур. Проявите на това заболяване описвате и вие подробно. То успешно се лекува медикаментозно. Препоръчваме ви да се обърнете към лекар-уролог, който ще ви даде най-добрите съвети за преодоляване на проблема.

Физиотерапията
ПРОСТАТИТЪТ МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА И С ТОПЛИНА
Разкажете, моля, за електрическите грейки за лечение на простатита. Как влияе електромагнитното поле на това заболяване?
Александър Ганев - Русе

Съществуват специални медицински апарати, притежаващи топлинен излъчвател, който се вкарва в правото черво за локално увеличение температурата на простатната жлеза. Това е един от физиотерапевтичните методи за лечение на хроничен простатит.
Има и други популярни методи на основата на хипертермията; те също са физиотерапевтични. Тъканта на простатната жлеза се нагрява локално и се влияе само на проблемния участък.
Но ние в редакцията нямаме информация за споменатите от вас електрически грейки за лечение на простатита.

Болести на простатната жлеза
ПРОФИЛАКТИКАТА Е В АКТИВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ
Може ли да се каже, че мъжете въобще не са защитени от това заболяване, като се има предвид, че почти 90 на сто от тях имат нарушения на функцията на простатната жлеза?
Калин Хаджипетров - Сливен

Мъжете ще бъдат защитени, ако се обърнат към профилактиката и навреме променят начина си на живот. А профилактиката в случая е преди всичко движения и активен начин на живот. Трябва да се избягват и простудите.
Не е забранено да се къпете, дори и в язовири, но след това добре се изтривайте със суха кърпа, така че кожата да се стопли. Дори и в най-горещия ден не трябва да оставяте дрехите да изсъхват върху вас - краткотрайното охлаждане не е опасно, но продължителното предизвиква болести.

Една страница на д-р К. КАРАЧОРОВ, уролог-хирург