Одобри се ново лекарство за рак на простатата

Подходящо е за пациенти с метастазирал рак на простатата
5 сеп 2012 16:32,
1
Одобри се ново лекарство за рак на простатата
източник: Reuters

Ново лекарство за лечение на напреднал рак на простатата, разработено от Meditivation и Astellas Pharma, бе одобрено от американската Агенция за храни и лекарства – FDA.

Лекарственият продукт, наречен Ztandi (ензалутамид), е одобрен за употреба при пациенти с метастазирал рак на простатата, които вече са приемали хормонална и химиотерапия. В момента лекарството се изпитва при пациенти с рак на простатата в ранен стадий.
 
Ztandi принадлежи към лекарствата, антагонисти на андрогенния рецептор, които възпрепятстват растежа на раковите клетки, стимулиран от тестостерона.
 
В изявление на д-р Ричард Паздур, директор на Отдела за хематологични и онкологични продукти в Центъра за оценка и изследване на лекарствата, се споменава, че нуждата от нови алтернативи за лечение на напреднал рак на простатата остава голяма. Ztandi е най-новото лекарство, доказало, че може да удължи живота на тези пациенти.
 
От FDA заявяват, че пациентите приемали Ztandi имат средна преживяемост от 18,4 месеца, в сравнение с 13,6 месеца за пациентите, приемали плацебо.
 
Проучването показва, че най-честите странични ефекти на лекарството са отпадналост, болки в гърба, инфекции на горните дихателни пътища и замаяност. По-малко от 1% от пациентите получават гърч, поради което са необходими постмаркетингови проучвания за детайлно изясняване на риска от тази нежелана лекарствена реакция.
 
Д-р Дейвид Крофърд, ръководител на Департамента за урологична онкология в Университета в Колорадо, смята, че това е само началото на поредицата от успехи с това лекарство и че в близко бъдеще то ще бъде прилагано и при ранен стадий на рак на простатата.
 
Meditivation обявиха, че започват продажбата на Ztandi в САЩ в средата на септември на цена от 7450 долара за едномесечен курс на лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съпругът ми почина от хормоналното лечение-черният дроб и щитовидната жлеза не издържаха. Урологът го диагностицира грешно. Не бе назначено лъчелечение.Беше "сортиран" за умрял.Лекарство, което все липсваше, се продаваше любезно за 240 лева във всяка аптека, после видях по телевизията в крадливата здравна каса, че струва 75 лева!На Боко няма да му стигнат три живота, за да направи това, което съпругът ми е построил.Обект сме на експерименти и съжалявам протестиращите за наивността им.
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само ли се одобри? *** то много самовлюбено...